Geef de tofste kunstlessen!
Meer informatie over Meester in Kunst

Page content

article content

Bijzonder cadeau voor Moederdag

13 mei is het alweer Moederdag! Natuurlijk maak je de week ervoor iets moois met je klas voor de moeders van de kinderen. Misschien een vaas, een ketting of een mooie kaart.

Vlak voor het weekend nemen de kinderen dan stiekem het cadeau mee naar huis. Misschien ga je met je klas ook nog een gedicht oefenen, die de kinderen op Moederdag kunnen voordragen. Allemaal super leuk natuurlijk. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen dit aan te vullen met drama!

Wees niet bang, de kinderen hoeven echt geen heel toneelstuk uit het hoofd te leren. Nee, gewoon een simpel kort gedichtje gecombineerd met drama, dat elk kind zelf makkelijk kan opvoeren voor zijn of haar moeder. En daarna kunnen ze dan hun cadeautje geven. Gegarandeerd levert dit veel enthousiaste reacties van de moeders op. Hieronder vind je het ‘toneelstukje’ dat ik heb bedacht. Het is bedoeld voor groep 1 t/m 3. Mocht je het iets te lang vinden, haal er dan gerust iets uit. Vind je het leuk? Gebruik het dan vooral en geef het door aan jouw collega’s!

 

Lieve mama

Wat zou ik jou voor cadeautje geven? (maak een vragend gebaar)

Misschien een ballon die naast je kan zweven (adem diep in, bol de wangen en draai een rondje. Op een zevende manier, zo licht als een veertje)

Of een zaadje, dat groeit tot een bloem met prachtige kleuren (maak jezelf zo klein mogelijk, als een zaadje, ga langzaam rechtop staan, doe je armen wijd, als prachtige bladeren)

Of een lekker zeepje met heerlijke geuren (doe alsof je je handen wast. Ruik in je handen, laat je mama ruiken en zeg: hmmm!)

Mama jij maakt mij blij (lachend gezicht)

Als ik verdrietig ben kom je naar mij (verdrietig gezicht)

Of ik nu boos ben (boos gezicht) of bang (bang gezicht)

Jij vindt mij lief, mijn leven lang

Mama jij bent zo! (duimen omhoog)

Hier is mijn cadeau!

 

Verras je moeder op Moederdag

Tips voor de leerkracht

  • Je kunt deze opdracht ook in tweeën delen. Besteed de eerste keer aandacht aan het uitbeelden van de ballon, de bloem en de zeep. De tweede keer kun je dan de focus leggen op het spelen van de emoties.
  • Oefen deze opdracht elke dag even met de kinderen zodat ze het goed kunnen onthouden.
  • Je kunt bovenstaande regels ook uitgeprint meegeven. Mocht een kind het op Moederdag even niet meer weten, dan kan een ouder het kind helpen. Het is ook leuk om dit te versieren of een lijstje omheen te maken.
  • Je kunt ook rondom deze opdracht een gesprek met de kinderen voeren over hun moeder. Wanneer maakt je mama je blij? Wat doet je mama als je boos, bang of verdrietig bent? Wat zou je mama liever krijgen? Een ballon, een bloem of zeep en waarom?
  • Het is leuk om een apart lesje te besteden aan het uitbeelden van een ballon. Laat de kinderen zich eerst zo klein mogelijk maken, als lege ballonnen. Dan worden de ballonnen opgeblazen. Laat de kinderen hun wangen bol maken en laat ze proberen zo veel mogelijk ruimte in te nemen. Laat ze dan ‘zweven’ door het lokaal, zo licht als en veertje, heel langzaam. Wanneer twee kinderen elkaar zachtjes raken, zweven ze beiden rustig de andere kant op. Laat de kinderen op het eind weer langzaam ‘leeglopen’, waarbij ze zich zo klein mogelijk maken.

 

Mocht je deze opdracht voor Moederdag gaan uitvoeren in de klas, laat dan vooral weten hoe het gegaan is. Heb je tips of aanpassingen? Ik hoor ze graag!

 

Comment Section

0 reacties op “Bijzonder cadeau voor Moederdag

Plaats een reactie


*