Geef de tofste kunstlessen!
Meer informatie over Meester in Kunst

Page content

article content

Waarom is het vak drama belangrijk?

Als leerkracht heb je het al druk genoeg. Rekenen, taal, begrijpend lezen, zaakvakken, gym. Daarnaast nog vergaderingen, rapporten, cijfers invoeren, groepsplannen maken, ouderavonden en ga zo maar door.  Moet je je dan ook nog eens met drama bezig houden? Je kunt je drama-uren toch net zo goed opsparen voor de musical?

Ik zou ervoor pleiten om al vanaf groep 1 regelmatig dramalessen te geven. Want drama heeft een meerwaarde voor gehele basisschoolperiode.

Functies van drama

Het vak drama betekent niet alleen maar een toneelstukje of een leuk dramaspelletje. Drama heeft verschillende functies.

Drama voor je plezier

Kinderen vinden toneelspelen over het algemeen vooral erg leuk. Niet voor niks spelen kinderen van jongs af aan uit zichzelf toneel wanneer ze met elkaar spelen. Denk aan het spelen in de huishoek, waarbij ze vadertje en moedertje spelen. Of op het plein, wanneer ze elkaar achterna rennen als piraat of wanneer ze in hun prinsessenjurk naar school mogen komen. Kinderen verheugen zich vaak op de dramales. Tijdens de dramales gaan de boeken aan de kant en mogen ze van hun stoel af. Even geen moeilijke rekensommen of spellingsoefeningen, maar lekker creatief bezig zijn.

Drama voor het vergroten van je sociale vaardigheden

Drama is zeer geschikt om in te zetten bij het verbeteren van je sociale vaardigheden. Het is niet voor niets dat veel methoden voor sociale vorming veelvuldig gebruik maken van drama. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen naarmate ze meer toneelspelen. Door situaties vanuit verschillende rollen te benaderen leren kinderen zich op verschillende manieren te uiten en leren ze hun stem en lichaam op verschillende manieren in te zetten.

Door kinderen te laten inleven in verschillende rollen leren ze te denken vanuit iemand anders. Op deze manier leren kinderen meer begrip op te brengen voor andere meningen en mensen.

Met drama werk je aan je sociale vaardigheden

Beter leren door drama

Drama is bij uitstek geschikt om te integreren in andere lessen. Je kunt het gebruiken om een thema van geschiedenis mee te introduceren. Of je kunt het inzetten als verwerking bij vakken als: sociale emotionele vorming, aardrijkskunde en geschiedenis. Dit zorgt ervoor dat de stof meer betekenis krijgt voor de kinderen.

En wat te denken van de vaardigheden om een presentatie te kunnen houden. Je kunt hierbij denken aan stemgebruik, je houding en een boodschap helder kunnen overbrengen. Allemaal vaardigheden die je hele schoolcarrière en zelfs de rest van je leven, van pas zullen komen.

Drama als kunstvak

Bij het vak drama als kunstvak leren kinderen de verschillende facetten van toneel. Dit is waar de leerlijn drama van SLO op aansluit. (Al gaat SLO hier wat mij betreft niet ver genoeg in). Leerlingen leren de basisprincipes van toneel. Ze leren onder andere betekenis te geven aan theater, improviseren en bepaalde spelelementen en speltechnieken toe te passen. Daarnaast leren leerlingen ook te reflecteren op het spel van zichzelf en anderen.

Drama als speltherapie

Drama wordt ook vaak ingezet als speltherapie.

Zelf ben ik van mening dat je dit het beste kunt overlaten aan een professionele dramatherapeut.

Drama als volwaardig vak

Veel scholen kiezen ervoor om vrijwel alle drama-uren van groep 1 t/m 8 in te zetten bij de groep 8 musical. Dat vind ik zeer onverstandig.

Dat is hetzelfde als met rekenen beginnen vlak voor de eindcito. Om de rekentoets te kunnen halen moet je toch echt eerst in de kleuterklas geleerd hebben om tot en met tien te tellen, vervolgens heb je je hele schooltijd honderden tussenstappen moeten nemen om in groep acht die procentsommen te kunnen maken.

Drama net als rekenen vanaf de basis

Met drama werkt dat net zo. Als je in groep 8 een musical wil opvoeren, zal je eerst in groep 1 t/m 7 een bepaalde basis gelegd moeten hebben voor zaken als stemgebruik, mis en scène, tekstbehandeling en samenspel (en nog vele andere zaken). Dat kan niet in die paar weken dat er aan de musical gewerkt wordt.

Drama zou net zo serieus genomen moeten worden als, rekenen, taal en zaakvakken. Niet alleen omdat drama zelf zo’n belangrijk vak is, maar om wat drama kan betekenen voor de persoonsvorming van een kind en wat het kan betekenen voor andere vakken.

Kijk naar de leerlijn en bedenk hoe je drama in jouw klas betekenisvol kan inzetten. Mocht je daar niet uit komen, laat dan even een reactie achter en misschien kunnen wij jou helpen.

Comment Section

5 reacties op “Waarom is het vak drama belangrijk?
Door annemarie op 9 oktober 2019

hey ik maak een werkstuk voor school en heb hier veel uit kunnen halen ! dankjewel


Door Elix op 27 november 2019

Tnx! Ik moest deze vraag beantwoorden voor mn Drama huiswerk.


Door joshua op 25 juni 2020

super bedankt voor deze tekst. dit kan ik erg goed gebruiken voor een verslag

Plaats een reactie


*